logo

logo

maanantai 9. kesäkuuta 2014

Kunnon Etelä-Eurooppalainen Pizza

Kunnon Etelä-Eurooppalainen Pizza

 


Pohja:

Aloitetaan pizzan sydämestä eli pohjasta. Miljoonien ja jälleen miljoonien kokeilujen jälkeen löytyi Se Oikea resepti, jolla saadaan pohjaan pehmeä sisus, rapea pinta ja juuri oikea maku. Alkuperäinen resepti, jota hieman tuunailin, löytyy toiselta sinnikkäältä kokeilijalta Feeling Foodish -sivustolta nimellä "Best NY pizza dough". Tässä minun versioni:

Tarvitset (kahteen isoon pizzaan):

780 g erikoisvehnäjauhoa (durumjauho kannattaa jättää pastan valmistukseen, itse suosittelen italialaista 00-jauhoa, jota ainakin Stockmannilta löysin De Cecco -merkiltä)
15 g tuorehiivaa
15 g suolaa
8 g ruokokidesokeria
520 ml huoneenlämpöistä vettä
20 ml hyvää oliiviöljyä

Määrät voi myös puolittaa yhtä isoa/kahta pienempää pizzaa varten.

Valmistus:

Valmistus alkaa mieluiten kolmea päivää ennen pizzan syömistä. Mittaa jauhot isoon kulhoon (yleiskoneen kulhoon jos sinulla on sellainen käytössä) ja hiero hiiva kämmenten välissä jauhojen joukkoon. Lisää vielä suola ja sokeri ja sekoita. Yleiskoneella voit laittaa tässä vaiheessa taikinakoukun pyörimään pienimmällä teholla ja alkaa lisäämään vettä rauhallisesti, käsipelillä menevät kädet nyt taikinaan kun sekoitat käsin vettä hiljalleen lisäten. Kun vesi on kokonaan lisätty, taikinan pitäisi pysyä joustavan pallon muodossa. Lisää viimeiseksi vielä öljy ja vaivaa pienimmällä teholla noin 5 minuuttia, käsipelillä saman verran.

Jos olet tekemässä kahta pizzaa, jaa valmis taikina kahteen tiukasti suljettavaan rasiaan. Taikina turpoaa noin 2-3 -kertaiseksi, eli ota se huomioon rasian koossa. Testasimme (hyvin mielellämme), milloin taikina maistuu parhaimmalta ja kolme päivää on optimaalinen. Kaksikin riittää, mutta maku oli vielä parempi kolmantena päivänä. Jääkaapissa nostatettaessa taikina kehittyy hitaasti ja saa luonnetta toisin kuin mahdollisimman nopeasti mahdollisimman lämpimässä nostatettu taikina. Laita siis taikina jääkaappiin odottelemaan, ja ota se huoneenlämpöön lämpenemään noin tuntia ennen pizzan täyttöä ja paistamista.

Paistamisessa parhaimman tuloksen saa pizzakivellä. Kun kiven antaa lämmetä noin 250-asteisessa uunissa vähintään puolen tunnin ajan, kivi saa sidottua lämpöä itseensä ja pohja paistuu kypsäksi samaan aikaan kun täytteet. Pizzakiven lisäksi tarvitset jotain, jolla siirtää pizza kuumalle kivelle ja pois, ja parhaiten toimii pizzerioista tutut puiset lastat. Jauhota siis lasta, ota taikina käteen ja ala työstämään sopivaa muotoa. Älä missään tapauksessa käytä kaulinta tai muuta lyttäysmenetelmää, hiivan monen päivän ajan tekemä ahkera työ valuu täysin hukkaan jos kaikki takinassa olevat kuplat jyrätään. Pidä taikina käsissä koko ajan, venyttele sitä käsien välissä ja taitavimmat tietenkin pyörittävät. Kun pohja on sopivan kokoinen ja muotoinen, laita se lastalle ja on täytteiden vuoro!

Tomaattikastike:

Nopea tehdä ja tuo paljon lisää makua ja syvyyttä pizzaan.

Tarvitset:

4 rkl Mutti-tomaattipyrettä (tässä kannattaa ehdottomasti panostaa laatuun ja käyttää Mutti-tomaateista tehtyä pyrettä)
2 kpl valkosipulin kynttä silputtuna
2 rkl chilillä maustettua oliiviöljyä (löytyy Stockmannin öljyhyllyltä)
pieni kourallinen silputtua basilikaa

Valmistus:

Kaikessa yksinkertaisuudessaan sekoita aineet keskenään ja anna maustua hetki. Levitä pizzapohjalle ohut kerros tomaattikastiketta, että pohja paistuu kypsäksi.



Täytteet:

Tärkein ohje: panosta laatuun! Lähiostarin pizza-kebab-ravintoloista saa kaikki täytteet säilykepurkeista, joten kotona panostetaan tuoreisiin raaka-aineisiin.

Tarvitset:

1 pallo mozzarellaa (tai buffalomozzarellaa)
Laadukasta chorizoa (muutaman sentin pätkä)
Tuoretta ananasta (n. 2 cm paksuinen siivu)
Reilu kourallinen tuoretta rucolaa
Muutama mansikka silputtuna


Valmistus:
Juustona toimii parhaiten mozzarella. Leikkaa mozzarella ohuehkoiksi siivuiksi ja levitä tomaattikastikkeen päälle (kyllä, muiden täytteiden alle, jotta pizza ei näyttäisi epämääräiseltä juustopaistilta).Leikkaa chorizo ohuen ohueksi siivuiksi, samoin kuorittu ananas. Poista ananassiivuista myös keskikanta. Laita chorizo ja ananas juuston päälle ja siirrä pizza kiven päälle 250-asteiseen uuniin. Uunissa pizza on noin 5-10 min, riippuen hyvin paljon uunista, joten pidä pizzaa koko ajan silmällä. Kun reunat näyttävät kypsiltä, eli ovat saaneet hieman väriä, pizza on valmis. Loppusilauksena laita rucola ja mansikka pizzan keskelle, avaa pullo argentiinalaista Don Humberto Merlot Pinot Noir -viiniä ja sitten pääset nauttimaan!
By: Maria

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti