logo

logo

maanantai 12. toukokuuta 2014

Yrttien kasvattamisen alkeiskurssi

Yrttien kasvattamisen alkeiskurssi


Kun tuoretta rosmariinia ja ruohosipulia löytyy omalta parvekkeelta, tulee yrttejä käytettyä ruoanlaitossa huomattavasti useammin. Mami’s Cuisinesta löytyy tällä hetkellä kahden edellisen lisäksi persiljaa ja sitruunamelissaa, ja toiveikkana odotellaan miten minttu ja basilika lähtevät kasvamaan. Seuraavia ohjeita noudattaen on meidän parvekepuutarhamme menestynyt hyvin.

Kannattaa valita kasvatettavaksi sellaisia lajikkeita, joita tykkäät käyttää usein mutta vähän pienemmissä määrissä. Esimerkiksi jos tillipuntti tulee kuten meillä käytettyä aina kokonaan, ei tillin kasvattaminen pienissä mittasuhteissa parvekkeella ole kovin mielekästä. Sitruunamelissaa, joka sopii varsinkin jälkiruokiin ja juomiin, käytän aina muutamia lehtiä kerrallaan, jolloin kasvi pysyy hyvässä kunnossa. Parvekekasvatuksessa menestyviä yrttejä ovat mm. persilja, ruohosipuli, basilika, minttu, korianteri, rosmariini ja sitruunamelissa.

Yrttien valitsemisen jälkeen tarvitset muutamia perustarvikkeita. Helpoimmillaan tarvitset vain ruukkuja, multaa sekä tietysti taimia tai siemeniä. Näiden lisäksi kannattaa kuitenkin napata pari douppausainetta kasvua helpottamaan, kuten juurrutusainetta ja lannoitetta. Kekkilältä löytyy erikseen yrttimulta, jota kannattaa käyttää. Ruukussa pitäisi olla joko salaojitus (kiviä tai ruukunpaloja yms.), jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan siihen, tai sitten voit valita altakasteluruukkuja. Kastelukannu ja sumutinpullo ovat myös hyödyllisiä, kasvit nimittäin tykkäävät kastelusta ja myös siitä että niiden lehtiä sumutellaan vedellä.

Siemenistä kasvattaminen on jo jatkokurssin asioita, johon tarvitaan myös laajempi kattaus erilaisia välineitä. Meidän keittiössämme on kokeilussa eBay:stä hankittu yrttien kasvatussetti, jolla pitäisi pystyä luomaan keittiöpuutarha siemenistä. Tällä hetkellä persilja itää jo, mutta hitaammat basilika ja ruohosipuli piilottelevat vielä itseään. 

Nopeammin pääset nauttimaan yrteistä, kun ostat puutarhakaupoista taimia ja istutat ne. Istuttamisessa pitää huolehtia siitä, että multa kastellaan täysin märäksi. Ruokakaupasta ostetut yrtit eivät helposti jatka kasvuaan kotioloissa, mutta halusin kuitenkin kokeilla sitä mintun kanssa kun kotoa löytyi ylimääräinen ruukku ja multaa. Minttu näyttää hyvinvoivalta, mutta aika näyttää miten käy.

Hoidon osalta useimmat yrtit pitävät puolivarjoisasta (ei suorasta auringonpaahteesta eikä sysimustasta varjosta). Kastelun osalta mullan pinnan pitäisi kastelujen välillä kuivahtaa, etteivät juuret ole koko ajan litimärkiä ja mätäne. Viikoittainen lannoittaminen alkaa pari viikkoa istutuksen jälkeen.

Sen lisäksi, että yrttejä alkaa käyttämään ruoanlaitossa enemmän, ne ovat myös kauniita katsella. Ja kun yrtit saa menestymään, onnistumisen fiilis on valtava!

By: Maria

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti