sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Se Oikea Spaghetti Carbonara

Se Oikea Spaghetti Carbonara

 

Se on sunnuntai ja kuten meillä on tapana, sunnuntai toimii meillä hyvän ruuan päivänä. Tällä kertaa päätettiin tehdä aitoa oikeaa Spaghetti Carbonaraa, ei siis sitä suomalaisten "italialaisten" ravintoloiden kermapastaa vaan sitä mitä se todella on. Kävin muutamia vuosia sitten Italiassa, missä tuli kierrettyä Toscanan aluetta autolla pienestä kylästä toiseen ja tuolla matkalla tulin perehtyneeksi tähän aitoon kunnon tavaraan eli italialaiseen carbonaraan. Suurin ero näissä kahdessa pastassa on se, että Suomessa tykätään tehdä kastike kermaan, kun taas Italiassa se tehdään keltuaisiin ja pecorino-juustoon. Jotkut saattavat lisätä tilkan kermaa, mutta kerma ei missään nimessä ole välttämätöntä.

Tämä pasta on suorastaan laittoman helppo ja nopea tehdä. Mikä parasta, sen maku vie sinut suoraan Toscanan laaksoihin, missä sypressien reunustamat pienet kiemurtelevat tiet, kumpuja peittävät viiniviljelmät ja lämmin kesätuuli miellyttävät jokaista, joka paikalle sattuu.

Viiniksi valitsimme Option vuoden viinivoittajan Castillo de Molina, Pinot Noirin. Tuo viini toimii keveytensä ansiosta, vaikkei Italiasta olekkaan.

Huomaa, että ainesten laatu on kaikki kaikessa myös pastoissa, joten mikäli haluat tehdä loistoruokaa keskinkertaisen sijaan, laatu on väärä paikka säästää. Hintaa laadukkaan ja halvan, laadussa heikomman välillä ei ole loppujen lopuksi suuresti (pastoissa sen parisen euroa) mutta maussa sen eron kyllä huomaa!

Tässä ohje tähän Italian herkkuun (about 2-3 hengelle):
Barillan nro.5 spagettia
Pekonia (miellään lihatiskiltä otettua)
6-7 kananmunaa
Pecorino-juusto (mielellään ihan könttinä eikä valmiiksi raastettuna, raasta mieluummin itse esim. raastinmyllyllä)
Parmigiano-juusto
Oliiviöljy
Suola
Pippuri
Rosmariini
Tilkka ruokakermaa, mutta EI TODELLAKAAN OLE välttämätöntä. (huom, jos käytät kermaa niin älä vain laita kasvispohjaista kermaa, koska se tekee pastan limaiseksi ja koko fiilis Italiasta häviää sen sileän tien ;D )

Keitä spagut al dente ja paista kuutioidut pekonit. Samalla kun pekonit paistuvat ja spagut kypsyvät niin erottele kulhoon 5 keltuaista ja raasta pari kourallista pecorinoa päälle. Sekoita massa sekaisin ja lisää pippuri ja loraus oliiviöljyä (tässä vaiheessa voi antaa sen tilkan kermaa myös, jos sitä nyt ylipäänsä haluaa lisätä). Kun pekoni on valmista, lisää myös pekoni muna-juusto-kastikkeeseen. Siivilöi kypsyneet spagetit ja lorauta myös niiden päälle oliiviöljyä sekä hieman suolaa. Huomaa, että pekonissa on suolaa jo itsessään, joten suolaa ei tarvi todellakaan paljoa lisäillä, jos edes lainkaan. Sekoita spagetit ja  kastike ja lisää lopuksi annokseen parmigianoa joko lastuina tai jauhettuna sekä rosmariinin oksa. Erottele vielä yksi munan keltuainen ja aseta se annoksen päälle omassa kuoressaan (ja kun syöt niin kaada vain keltuainen sekaan). Siinäpä se kaiken kaikkiaan on. :)

By: Mikael

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti