logo

logo

keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Kreisin hyvä perunarieskahampurilainen

Kreisin hyvä perunarieskahampurilainen


 

 Aloitetaan blogi sillä mitä me teimme tänään, eli kreisin hyvällä perunarieskahampurilaisella. Kaikki alkoi tänään pohdiskelulla Marian kanssa, millainen olisi suomalainen hampurilainen, jossa olisi sitä jotain kuuluisaa twistiä. Lähdimme kauppaan ja aloimme ideoimaan - siitä tuloksena perunarieskahampurilainen itse tehdystä pihvistä, aiolista sekä chevrestä (sitä emme tosin tehneet itse! ;D) ja näin kevään kunniaksi rucolan versoista ja mansikoista. Lisäksi vieressä makoilevaan "salaattiin" lisäsimme itsetehtyä valkosipulibalsamico-oliiviöljyä. Tuon kylkeen sopii todella hyvin myös itsetehdyt ranskalaiset (joista laitetaan postausta myöhemmin), mutta ilman niitäkin tuo hampurilainen toimii loistavasti.

Jälkiruuaksi Maria teki aivan loistavan suolapähkinä-kinuskijäätelön ja karamellisoituja uunipäärynöitä, joista lisää seuraavassa postauksessa.

Välineet, joita tässä käytimme löytyy varmaankin jokaisesta hyvin varustellusta kodista. Tällä kertaa se tarkoittaa mielellään hiiligrilliä (kyllä kaasugrilli tai grillipannukin käy) ja teräviä veitsiä, kuten aina muutoinkin.

Viiniksi valikoimme valkoviinin nimeltä Marani Appassimento Sartori di Verona, jota on saatavilla monista Alkoista. Viini toimi todella hyvin, mutta tämä viini on hyvä viilentää käytännössä jääkaappikylmäksi. Voisin kuvailla tuon viinin makuja tänne vaikka kuinka, mutta etten vaikuttaisi liikaa muiden mielipiteisiin, on varmasti parempi että maistelette itse ja teette omat johtopäätöksenne. Hintaa sillä on Alkossa about 11e. Myös kuivempi rosé sopisi tähän annokseen loistavasti!

Näin se käy (6 henkeä):

Tee rieskat itse tai osta ne valmiina kauppasi leipomosta (ei niitä vakuumiin pakattuja vaan ihan tuoreita, uunista juuri tulleita perunarieskoja). Kovin suuria alkupreppauksia tämä ruoka ei vaadi, lähinnä jauhelihapihvin "taikina" olisi hyvä tehdä tunnin kaksi etukäteen (mutta ei se mitään jos aikataulu on kiireempi, mausteet eivät vain kerkeä pikakokkauksella niin hyvin maustaa lihaa).

Pihvi:
400g naudan jauhelihaa (mielellään luomua, koska luomulihassa maku on parempi)
n. kourallinen korppujauhoja
1 muna
Puolikas punasipuli (ota isoja, koska sipuleissa pienet on yleensä kitkerämpiä)
2 kynttä valkosipulia
Mustapippuria
Suolaa
Ripaus itsejauhettua rosmariinia ja timjamia
Oliiviöljyä (tällä kertaa ei extra virginiä)
Ruohosipulia
Loraus Teerenpelin Onnen Pekka -pilsneriä 

Yhdistä kaikki aineet keskenään ja vaivaa kunnes massa on muotoiltavassa kunnossa (eli ei hajoa tai repeydy, kun kokeilet muovata esim....hmm...vaikka pihvin muotoa. ;D

MUISTA MAISTAA KYSEISTÄ LIHAMASSAA, nautaahan voi syödä raakana, possua taas EI KOSKAAN RAAKANA!  Maistamalla tiedät onko maut tasapainossa (suolaa joudut laittamaan yllättävän paljon).

Laita pihvimassa maustumaan viileään tunniksi pariksi tai kunnes grilli on kuuma. Muovaile pihvit muotoonsa ja ei muuta kuin grillien ihaniin liekkeihin. 

Aioli:
Pari kolme isoa valkosipulin kynttä
Hellmann'sin majoneesia tai tee itse (majoneesin teko on helppoa, varmaankin laitetaan tänne siitäkin ohje kunhan keretään)

Silppua valkosipuli todella pieneksi silpuksi. Yhdistä nuo kaksi mahtavaa ainesta yhteen. KYLLÄ, se on tässä reseptissä noin helppoa.

Valkosipulibalsamico-oliiviöljy
Balsamico
Extra Virgin oliiviöljy
Silputtu valkosipulin kynsi
Pari lorausta itse puristettua sitruunamehua
Suolaa

Balsamicon ja oliiviöljyn yhdistäminen on klassista Etelä-Euroopan meininkiä parhaimmillaan. Nyt lisätään vielä loput ainekset ja sekoita voimakkaasti. Huomaa, että balsamico ja oliiviöljy eivät pysy yhdessä kovinkaan pitkään vaan kerrostuvat, joten kannattaa miettiä astiaksi sellaista, jota voit joko heilutella tai sekoitella.

Loput
Perunarieskalle kannattaa näyttää hetken grillin liekkiä, jotta rieska hieman saisi rapeutta pintaan.  Siivuta vuohenjuusto ja mansikat.

Kokoaminen
 Laita rieskan pohjalle vajaa ruokalusikallinen aiolia (huomaa että tulet taittamaan rieskan lopuksi, joten ÄLÄ LAITA KESKELLE vaan jommalle kummalle reunalle), sitten rucolan versoja (niitä saapi käytännössä jokaisesta isommasta ruokakaupasta). Sen jälkeen grillattu, mehukas pihvi ja päälle pari kolme suhteellisen ohutta mansikkaviipaletta ja hieman paksumpi vuohenjuusto slice. Taita rieskan reuna päälle kuvan osoittamalla tavalla ja lyö tikku purilaisien läpi, jotta se pysyisi kasassa. Levittele lautasen reunoille rucolan versoja ja mansikkaa ja kaada päälle valkosipulibalsamico-oliiviöljykastike. Siinä se on!

Additional notes
Jos kiinteistökaupoissa tärkeää on LOCATION LOCATION LOCATION niin ruuanlaitossa se on TASTE TASTE TASTE. Muista maistella jatkuvasti, koska muuten kokkaat blindina.

Kerrottakoon nyt vielä kaikille lukijoille, että meillä on Marian kanssa jakautunut roolit niin, että minä (Mikael) duunaan käytännössä kaikki suolaiset ruuat ja Maria on erikoistunut uskomattoman hyviin jälkiruokiin. Tätä blogia kirjoittaessa siis yleensä suolaisien teksteistä vastaa minä ja jälkiruokien tekstejä kirjoittelee Maria.

BON APPÉTIT!

By: Mikael



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti